Blog

Podrška za neovisan život u lokalnoj zajednici | Osi-inkluzija.ba 21 Feb

Podrška za neovisan život u lokalnoj zajednici | Osi-inkluzija.ba

Novi je život za Fatimu, Silvu i Nasiru koje su se uspješno preselile iz ustanove zatvorenog tipa u stambenu jedinicu u Travniku.  Podržan je Fatimin, Silvin i Nasirin san da imaju dom gdje bi mogle da žive neovisno u lokalnoj zajednici. Ova podrška je omogućena od strane Češke razvojne agencije kroz projekt “Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini“ implementiranim od strane People in Need organizacije, zajedno sa partnerima: Udruženjem ”Zajedno” Banja Luka, Savezom Sumero i Udruženjem ”Sunce” Mostar.

Fatima, Silva i Nasira provele su više godina u zavodima za zbrinjavanje invalidnih osoba i sada žive novi i kvalitetniji život. – Predivan je osjećaj. Osjećam se slobodno. Tu ste među ljudima koji vas razumiju, koji vas poštuju, koji vas uvažavaju. Toliko je to drugačiji osjećaj nego biti u zavodu ili nekoj ustanovi. Ovdje je ljepše, dolaze nam članovi porodice u posjetu, pletemo, kuhamo, pijemo kafu i krenuli smo na radionice – kazala je Silva, koja je dvije godine bila u ustanovi, a potom tri godine u objektu koji je pružao djelimično samostalan boravak, ali se nalazio u sklopu ustanove.

Pravo na život u zajednici jedno je od temeljnih ljudskih prava koje se odnosi na sve ljude bez obzira na vrstu i stepen teškoća ili invaliditeta. Svim je ljudima zajedničko pravo na neovisan život i uključenost u zajednicu, uključujući i pravo na izbor mjesta stanovanja, izbor sustanara, kao i pravo na dostojanstven život; a ta su prava sadržana u mnogim evropskim dokumentima i dokumentima Ujedinjenih naroda.